måndag 2 februari 2015

#36. Museu da Cerveja, Lissabon, Portugal

Vid platsen Praça do Comércio, på stranden av floden Tejo, står en gulfärgad byggnad, som en gång var Portugals finansministerium. Detta är nu Lissabons Museu da Cerveja (Ölmuseum), som förutom att det bjuder på typisk portugisisk mat och en mängd ölsorter på nedre plan, ger besökarna en chans att lära sig om historien om drycken på den övre våningen. Museet grundades med syfte att bevara och visa kulturarvet i portugisiska öl och öl från de portugisisktalande länderna. Museet är fullt av ölflaskor i alla former och storlekar samt audiovisuella displayer och information om dryckens historia uppdelad i fyra utställningar:
1) Från begynnelsen till industriproduktionens intåg
I detta område är historien om öl i Portugal porträtterat, från de äldsta dokumenterade hänvisningarna till intåget av den industriella produktionen. Här tar museet dig tillbaka till 1:a århundradet - då hänvisningar till produktion av öl i den romerska provinsen Lusitania var först dokumenterade, och leder dig genom den långsamma utvecklingen av öl i Portugal under medeltiden och modern tid. En populär dryck, som en del motsätter sig och som många gånger har förbjudits.
2) Från 1800-talet fram till i dag – de nationella producenters historia
Historien om de nationella producenterna, som gjorde portugisiskt öl vad det är idag, dokumenteras i detta område. Under andra hälften av 1800-talet sprang nya fabriker upp och den inhemska ölproduktionen tog verkligen fart. Bryggerier som Jansen i Lissabon och Leão i Porto är de mest framträdande. Arvet av Portugals bryggerier presenteras. Det finns många skärmar om portugisiskt öl inklusive Coral från Madeira, Cintra från Santarém och, naturligtvis, Sagres. Det finns kommersiella vykort från Portugals Sociedade Sagres’ första tider, skärmar som visar annonser för öl såsom Portugália och Estrella samt Sagres souvenirer allt från nyckelringar och klockor till koppar och flaskor, flasköppnare och korkar.
3) Öl från de portugisisktalande länderna
Lissabons ölmuseum handlar inte bara om portugisisk öl, utan fokuserar på öl från hela det portugisiska språkområdet - inklusive Cristal från Brasilien, Strela från Kap Verde, Laurentina från Moçambique och Cuca från Angola. Angola, Brasilien, Moçambique, Kap Verde, S. Tomé och Principe, och Guinea-Bissau är de länder vars viktigaste öl finns representerade här.
4) Klosterbryggeriet
Det är särskilt överraskande att bakom en gardin ta sig ner en mörk korridor till ett svagt upplyst rum, där ett klosterbryggeri har återskapats såsom det var för 500 år sedan. Detta avsnitt tar besökarna tillbaka till en tid av tystnad, långsamt och hårt handarbete. En tid då ölet gjordes av munkarnas kraftiga armar. Här tar en munk dig tillbaka till 1500-talet och häller ett prov på öl för dig att smaka.

(Vici Ståhlström)

Praça do Comercio -aukiolla, Tejo-joen rannalla, seisoo keltainen rakennus, joka oli aikoinaan Portugalin valtiovarainministeriö. Tämä on nyt Lissabonin Museu da Cerveja (Olutmuseo), joka sekä tarjoaa tyypillistä portugalilaista ruokaa ja erilaisia oluita alakerrassa, että yläkerroksessa antaa vierailijoille mahdollisuuden oppia juoman historiasta. Museo perustettiin tarkoituksenaan säilyttää ja näyttää olutperintöä Portugalissa ja portugalia puhuvissa maissa. Museo on täynnä kaiken muotoisia ja kokoisia olutpulloja, audiovisuaalisia esityksiä, sekä tietoa juoman historiasta jaettuna neljään näyttelyalueeseen:
1) Alkuajoista teollisuustuotannon kynnykselle
Tällä alueella, on oluen historia Portugalissa kuvattuna, vanhimmasta dokumentoidusta viittauksesta teollisuustuotannon kynnykselle asti. Täällä museo vie sinut takaisin 1. vuosisadalle jKr - jolloin viittauksia oluenvalmistuksesta Rooman Lusitania-provinssissa ensin kerran kirjattiin, ja opastaa oluen hitaaseen kehittymiseen Portugalissa keskiajalla ja nykyaikana. Suosittu juoma, jota toiset vastustivat ja monta kertaa kiellettiin.
2) 1800-luvulta nykypäivään ‒ kansallisten tuottajien historia
Kansalliset tuottajat, jotka tekivät Portugalin oluesta mitä se on tänään, ja niiden historia on dokumentoitu tällä alueella. 1800-luvun toisella puoliskolla uusia tehtaita ilmaantui ja kotimainen oluen tuotanto lähti toden teolla käyntiin. Panimot kuten Jansen Lissabonissa ja Leão Porto ovat näistä näkyvimpiä. Portugalin panimoiden perintö esitetään. On lukuisia tauluja Portugalin oluista kuten Coral Madeiralta, Cintran Santarémista ja tietenkin Sagresista. On kaupallisia postikortteja Portugalin Sociedade Sagresin alkuajoilta, mm. Portugálin ja Estrellan olutmainoksia esitteleviä tauluja, ja Sagres-matkamuistoja avaimenperistä ja kelloista kuppeihin ja pulloihin, avaajiin ja pullonkorkkeihin.
3) Olutta portugalia puhuvista maista
Lissabonin olutmuseo ei käsittele ainoastaan Portugalin olutta, vaan keskittyy koko portugalia puhuvan yhteisön oluisiin ‒ kuten Cristaliin Brasiliasta, Strelaan Kap Verdeltä, Laurentinanaan Mosambikista ja Cucaan Angolasta. Angola, Brasilia, Mosambik, Kap Verde, S. Tomé ja Principe, ja Guinea-Bissau ovat maat, joiden merkittävimmät oluet ovat edustettuina täällä.
4) Luostaripanimo
On erityisen yllättävää mennä verhon taakse ja alas pimeää käytävää heikosti valaistuun huoneeseen, jossa luostaripanimo on luotu uudelleen, niin kuin se oli 500 vuotta sitten. Tässä osassa kävijät siirtyvät aikaan, jota leimaa hiljaisuus, hidas ja kova käsityö. Aikaan jolloin oluen tekivät munkkien voimakkaat käsivarret. Täällä munkki vie sinut takaisin 1500-luvulle, ja kaataa sinulle olutta  maistaaksesi.

(Vici Ståhlström)

In the square of Praça do Comércio, on the edge of the river Tagus, stands a yellow-coloured building that was once Portugal’s Ministry of Finance. This is now Lisbon’s Museu da Cerveja (Beer Museum), which, as well as offering typical Portuguese food and an array of beers downstairs, gives vistors a chance to learn about the history of the beverage on the first floor. The museum was founded with the purpose of preserve and display the heritage of the Portuguese beer and that of the Portuguese-speaking countries. The museum is full of beer bottles of all shapes and sizes, with audiovisual displays, and information about the beverage’s history divided into four exhibition areas:
1) From the beginning to the dawn of industrial production
In this space, the History of Beer in Portugal is portrayed, from the oldest documented references to the dawn of the industrial production. Here the Museum takes you back to the 1st century AD - when references to the production of beer in the Roman province of Lusitania were first recorded, and walks you through the slow evolution of beer in Portugal in the Middle Ages and Modern Age. A popular drink, opposed by some and many times banned. 
2) From 19th century to present day – the history of national  producers
The history of national producers, that made Portuguese beer what it is today, is documented in this area. In the second half of the 19th century new factories sprung up and domestic beer production really took off. Breweries like Jansen in Lisbon and Leão in Porto being the most prominent ones. The heritage of Portugal’s breweries is presented. There are numerous displays of Portuguese beers including Coral from Madeira, Cintra from Santarém and, of course, Sagres. There are commercial postcards from the early days of Portugal’s Sociedade Central de Cervejas, walls displaying adverts for beers such as Portugália and Estrella, and Sagres souvenirs ranging from keyrings and watches to cups and bottles, openers and beer tops.
3) Beer in the Portuguese speaking countries
Lisbon’s Beer Museum is not just about Portuguese beer, but focuses on beers from the whole Portuguese-speaking community - including Cristal from Brazil, Strela from Cape Verde, Laurentina from Mozambique and Cuca from Angola. Angola, Brazil, Mozambique, Cape Verde, S. Tomé and Principe, and Guinea-Bissau are the countries whose most significant beers are represented here.
4) The monastic brewery
It is especially surprising to be swept behind a curtain and taken down a dark corridor into a low lit room, in which a monastic brewery has been recreated as it was 500 years ago. This section takes the visitors back to a time made of silences, slow and hard handwork. A time when beer was made by the vigorous arms of friars and monks. Here, a monk will take you back to the 16th century and pour a sample of beer for you to taste.

(Vici Ståhlström)

Poäng – Pisteet – Points

☻☺☺☺☺

(Vici Ståhlström)

Adress – Osoite – Address

Museu da Cerveja 
Terreiro do Paço – Ala Nascente – Nº 62 a 65
1100-148 Lisboa
www.museudacerveja.pt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar