söndag 6 april 2014

#24. Julita gårdsmejeri, Katrineholm, Sverige

År 1877 köptes Julita gård av tobaksfabrikören och grosshandlaren Johan Bäckström. Före 1883 tillverkade man på Julita endast smör för Julita gårds eget behov. Mejeriet låg då i den byggnad, som idag är brandmuseum. Man skummade mjölken för hand och kärnade grädden i stötkärnor. Ost tillverkades inte.
År 1878 hade Gustav de Laval konstruerat separatorn. Detta innebar en väldig förenkling av mejerihanteringen och var en av de viktigaste orsakerna till att mejeriernas antal snabbt ökade i Sverige på 1880-talet. Under 1800-talets sista decennier gjorde Bäckström stora investeringar för att rationalisera jordbruket. Ett nytt mejeri började byggas 1883 och stod färdigt på hösten 1884. Ångmaskin, ångpanna, transmission samt övriga järnkonstruktioner levererades till mejeriet under 1884 från Hellefors Bruk.
I det nya mejeriet producerades ost och smör. Produktionen var liten, då man endast använde mjölk från gårdens egna ladugårdar, men produkternas kvalitet var hög. Julitas skummjölksost var berömd och fick många fina priser och utmärkelser. Det mesta av smöret exporterades till England.
Löjtnant Arthur Bäckström ärvde gården 1902, men hade arrenderat den från 1890-talet. År 1910 tillverkades 25 500 kg smör vid Julitas mejeri. Co-operative Wholesale köpte det året 16 710 kg. Också smörhandlare i Stockholm började köpa smör från Julita detta år. Tio år senare producerades endast 9 129 kg smör totalt. 1928 var det sista året, som mejeriet var i full drift. Mejeriet lades ned 1929. År 1928 tillverkades totalt 14 095 kg smör. Nordiska kompaniet var det året den största kunden. De köpte 9 495 kg smör för 27 847 kr.
Löjtnant Bäckström var mycket intresserad av kulturhistoria. Han valde att testamentera sitt Julita till Nordiska muséet, som tog över gods och ägor 1944. Som en följd av detta, finns det nu i gårdsmejeriet en utställning, som dels är en rekonstruktion av Julita mejeri, som det var på 1920-talet, dels en utställning om mejerihanteringen genom tiderna.

(Vici Ståhlström)

Vuonna 1877 tupakkatehtailija ja tukkuri Johan Bäckström osti Julitan maatilan. Ennen 1883 Julitassa tuotettiin voita vain Julitan kartanon omiin tarpeisiin . Meijeri sijaitsi rakennuksessa, joka nyt on palomuseona. Maito kuorittiin käsin ja kerma kirnuttiin mäntäkirnussa. Juustoa ei valmistettu.
Vuonna 1878 oli Gustav de Laval suunnitellut separaattorin. Tämä tarkoitti meijeritoiminnan valtavaa yksinkertaistamista ja oli yksi tärkeimmistä syistä meijereiden määrän nopeaan lisääntymiseen Ruotsissa 1880-luvulla. 1800-luvun viimeisten vuosikymmenten aikana Bäckström teki suuria investointeja maatalouden rationalisoimiseksi. Uusi meijeri ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1883 ja se valmistui syksyllä 1884. Höyrykone, höyrykattila, voimansiirto ja muut rautarakenteet toimitettiin meijeriin vuoden 1884 aikana Helleforsin ruukista.
Uudessa meijerissä tuotettua juustoa ja voita. Tuotanto oli pientä, koska käytettiin ainoastaan maitoa tilan omista navetoista, mutta tuotteiden laatu oli korkea. Julitan kuoritusta maidosta tehty juusto oli kuuluisa ja sai useita hienoja palkintoja ja kunniamainintoja. Suurin osa voista vietiin Englantiin.
Luutnantti Arthur Bäckström peri kartanon vuonna 1902, mutta oli vuokrannut sen 1890-luvulta asti. Vuonna 1910 Julitan meijerissä tuotettiin 25 500 kg voita. Co-operative Wholesale osti sinä vuonna 16 710 kg. Samana vuonna myös voikauppiaat Tukholmassa alkoivat ostaa Julitan voita. Kymmenen vuotta myöhemmin tuotettiin yhteensä vain 9 129 kg voita. 1928 oli viimeinen vuosi, jolloin meijeri oli täydessä toiminnassa. Meijeri suljettiin vuonna 1929. Vuonna 1928 tuotettiin yhteensä 14 095 kg voita. Nordiska kompaniet oli vuoden suurin asiakas. He ostivat 9 495 kg voita 27 847 kruunulla.
Luutnantti Bäckström oli hyvin kiinnostunut kulttuurihistoriasta. Hän päätti testamentata Julitansa Nordiska muséetille, joka otti kartanon ja den tilukset haltuunsa vuonna 1944. Tämän seurauksena kartanomeijerissä on nyt näyttely, joka toisaalta on rekonstruktio Julitan meijeristä, niin kuin se oli vuonna 1920, ja toisaalta on näyttely meijeritoiminnasta kautta aikojen.

(Vici Ståhlström)

In 1877 Julita Manor was bought by tobacco factory owner and wholesaler Johan Bäckström. Prior to 1883 they produced at Julita only butter for Julita Manor's own needs. The dairy was then in the building, which is now a fire museum. The milk was skimmed by hand and the cream was churned manually in a butter churner. Cheese was not made.
In 1878, Gustav de Laval had designed the cream separator. This meant a huge simplification of the work at the dairy and was one of the main reasons why the number of dairies rapidly increased in Sweden in the 1880s. During the last decades of the 19th century Bäckstrom made ​​large investments to rationalize the work at the farm. A new dairy was built in 1883 and it was completed in the fall of 1884. Steam engine, boiler, transmission and other iron structures were delivered to the dairy in 1884 by Hellefors Bruk.
In the new dairy cheese and butter were produced. Production was small, as only milk from the farm's own cow barns was used, but the product quality was high. Julita's cheese from skimmed milk was famous and received many prizes and awards. Most of the butter was exported to England.
Lieutenant Arthur Bäckström inherited the estate in 1902, but had leased it from the 1890s. In 1910 25,500 kg of butter was produced at Julita's dairy. Co-operative Wholesale bought that year 16 710 kg. Also butter merchants in Stockholm started buying butter from Julita this year. Ten years later only 9 129 kg of butter was produced in total. 1928 was the last year that the dairy was in full operation. The dairy was shut down in 1929. In 1928 a total of 14095 kg of butter was produced. Nordiska kompaniet was that year the bigest customer. They bought 9 495 kg of butter for 27 847 Swedish Crowns.
Lieutenant Bäckström was very interested in cultural history. He chose to bequeath his Julita to Nordiska Muséet, who took over the Manor and its estate in 1944. As a result, there is now in the Manor's dairy an exhibition, which on the one hand is a reconstruction of the Julita dairy as it was in the 1920s, and on the other is an exhibition on the dairy handling through the ages.

(Vici Ståhlström)

Poäng - Pisteet - Points

☻☻☻☺☺

(Vici Ståhlström)

Adress - Osoite - Address

Julita Gård
S-643 60 Julita
Sverige
www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar