lördag 26 mars 2016

#57. Le Musée des Brasseurs Belges, Bryssel, Belgien

I Belgien är öl mera än bara en skummande dryck – det är en hel kultur. Landet har ända sedan medeltiden åtnjutit ett enastående rykte gällande sina specialöl. Belgien har blivit ölets hemland, där det bryggs över 400 sorters öl varje år.
Bryggeriernas gille i Belgien går tillbaka till det 14:e århundradet, vilket gör det till en av de äldsta professionella organisationerna i hela världen. I början av 1950-talet flyttade De belgiska bryggeriernas union (de Belgische Brouwers opnieuw eller L'Union des Brasseurs Belges), som förenar bryggerierna i landet, tillbaka till Bryggarnas hus (Het Brouwershuis eller La Maison des Brasseurs), en prestigefylld byggnad på Grote Markt/Grand'Place, mitt i hjärtat av Bryssel. Bryggeriernas gille hade köpt lokalerna i slutet av 1500-talet. År 1695 förstörde emellertid den franska armén de flesta av husen på Grand'Place. Bryggerierna beslutade dock att finansiera återuppbyggnaden av sin byggnad.
De belgiska bryggeriernas union har gjort den gamla välvda källaren i Bryggarnas hus till de belgiska bryggeriernas museum, som är avsett att främja den rika historien, traditionen och kulturen kring öl och bryggning i Belgien. I museet kan man utforska en del gammal och modern bryggeriutrustning, titta på en video om öl och prova en öl i baren i slutet av turnén, men man skall inte förvänta sig stora utrymmen fyllda till kanten med gamla öl- och bryggattiraljer – eller de mest innovativa displayerna.
Turen börjar i källaren av Bryggarnas hus efter att man har tagit sig dit ner via en smal trappa. Den mörka interiören påminner om medeltidens krogar med sina stora trätunnor, bord och stolar. Museet omfattar bara två små källarlokaler. Man introducerar de primära ingredienserna i öl och talar om hur bryggandet gjordes tidigare, men till skillnad från många ölmuséer undervisas man också om den senaste utvecklingen inom bryggeritekniken. Det här återspeglar de belgiska bryggeriernas strävan efter att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen, att investera i nödvändig know-how och bättre teknologi, liksom också deras respekt för århundraden av bryggerikunskap.
Videon som visas omfattar bl.a. avancerade filtreringsmetoder och kylprocesser samt högteknologiska tappnings- och förpackningslinjer. Medan bryggandets moderna aspekter förklaras med lika moderna multimedieskärmar, visas den historiska sidan via utställd antik bryggeriutrustning från 1700-talsbryggerier. Bredvid ett autentiskt jäskar och ett ursprungligt kokkärl illustrerar gamla kannor, antikt porslin och attiraljer från ett värdshus från det förflutna belgisk ölkultur.
Belgarna älskar sitt öl och finsmakarna gynnar belgiska öl för deras mångfald, genuina smak och karaktär. Tyvärr är "ölprovningen" efter besöket långt ifrån vad som kan förväntas av ett nationellt bryggerimuseum och lämnar besökaren med en bitter eftersmak.

(Yngve Malmén)

Belgiassa olut on enemmän kuin vain vaahtoava juoma – se on kulttuuria. Maalla on keskiajalta lähtien ollut vertaansa vailla oleva erikoisoluita koskeva maine. Belgiasta on tullut oluen kotimaa, jossa vuosittain pannaan yli 400 olutlajia.
Belgiassa Panimoiden kilta on peräisin 14. vuosisadalta, joten se on maailman vanhimpia ammattijärjestöjä. 1950-luvun alussa Belgian panimoiden unioni (de Belgian Brouwers opnieuw tai L'Union des Brasseurs Belges), joka yhdistää maan panimot, muutti takaisin Panimotaloon (Het Brouwershuis tai La Maison des Brasseurs), arvostettuun rakennukseen Grote Markt/Grand'Place-aukiolla, aivan Brysselin keskustassa. Panimoiden kilta oli ostanut kiinteistön 1500-luvun lopussa. Vuonna 1695 Ranskan armeijan kuitenkin tuhosi suurimman osan Grand'Placen taloista. Panimot päättivät kuitenkin rahoittaa rakennuksen jälleenrakentamisen.
Belgian panimoiden unioni on Panimotalon holvikellareihin perustanut belgialaisten panimoiden museon, jonka tehtävänä on edistää oluen ja oluen panemisen rikasta historiaa, perinteitä ja kulttuuria Belgiassa. Museossa voi tutustua muutamiin antiikkisiin ja nykyaikaisiin panimolaitteisiin, katsoa oluesta kertovaa videota ja kierroksen lopuksi juoda oluen baarissa, mutta ei tule odottaa suuria tiloja täpötäynnä vanhoja olut- ja panimotarvikkeita – tai kaikkein innovatiivisimpia näyttelyratkaisuja.
Kierros alkaa Panimotalon kellarikerroksessa, jonne laskeudutaan kapeita portaita pitkin. Tummanpuhuva tila muistuttaa keskiaikaista kuppilaa suurine puutynnyreineen, -pöytineen ja -tuoleineen. Museossa on vain kaksi pientä kellarihuonetta. Se esittelee oluen ensisijaiset ainesosat ja kertoo, miten olut oli muinoin tapana panna, mutta toisin kuin monet olutmuseot, se myös perehdyttää panimotekniikan uusimpaan kehitykseen. Tämä heijastaa Belgian panimoiden pyrkimyksiä pysyä tekniikan kehityksen aallonharjalla, investoida tarvittavaan osaamiseen ja parempaan teknologiaan, sekä näiden kunnioitusta vuosisatojen panimokokemusta kohtaan.
Video näyttää m.m. kehittyneitä suodatusmenetelmiä ja jäähdytysprosesseja, sekä edistyksellisiä pullotus- ja pakkauslinjoja. Siinä missä oluen panemisen nykyajan hienouksia selitetään yhtä modernin multimedian avulla, historiallinen puoli esitetään näyteillä olevan ja 1700-luvun panimoon kuuluneen antiikkisen oluentuotantolaitteiston avulla. Aidon käymissammion  ja alkuperäisen keittoastian vierestä vanhat kolpakot, antiikkinset posliiniesineet ja menneen ajan majatalon tarvikkeet esittelevät belgialaista olutkulttuuria.
Belgialaiset rakastavat oluitaan ja nautiskelijat suosivat belgialaisia oluita niiden monimuotoisuuden, aidon maun ja luonteen takia. Valitettavasti "oluenmaistajaiset" vierailun jälkeen on kaukana siitä, mitä voi odottaa kansalliselta panimomuseolta, jättäen vierailijalle katkeran jälkimaun.

(Yngve Malmén)

In Belgium, beer is more than just a frothy beverage – it is a culture. The country has enjoyed an unparalleled reputation for its specialty beers since the Middle Ages. Belgium has become home of beer, brewing over 400 varieties of beer every year.
The brewers’ guild in Belgium goes back to the 14th Century, making it one of the oldest professional organisations in the world. In the early 1950's, the Union of Belgian Brewers (de Belgische brouwers opnieuw or L’Union des Brasseurs Belges), which unites the breweries in the country, moved back to the Brewers' House (Het Brouwershuis or La Maison des Brasseurs), a prestigious building on the Grote Markt/Grand’Place, right in the heart of Brussels. The brewers’ guild had bought the premises at the end of the 16th century. In 1695 the French army destroyed most of the houses on the Grand’Place. The brewers decided, however, to finance the reconstruction of their building.
The Union of Belgian Brewers has made the old vaulted cellars of Brewers' House into the Belgian Brewers Museum, which is dedicated to promoting the rich history, tradition and culture of beer and brewing in Belgium. In the museum, you can explore some ancient and modern brewing equipment, watch a video about beer and sample a beer at the bar at the end of the tour, but do not expect huge spaces, filled to the rim with ancient beer and brewing paraphernalia – or the most innovating of displays. 
The tour begins downstairs as you enter the Brewers’ House via a narrow set of stairs into the basement. Its dark interior reminds you of middle age taverns, with large wooden barrels, tables and chairs. The museum only has two small cellar rooms. It introduces you to the primary ingredients of beer and tells you how brewing was done in the past, but unlike many other beer museums, it also educates you about the latest developments in brewing technology. This reflects the Belgian brewers’ strive to keep pace with technology, to invest in the necessary know-how and better techniques, as well as their respect for centuries of brewing experience.
The video shown covers advanced filtering methods and cooling processes, as well as high-tech bottling and packaging lines. While the modern aspects of brewing are explained with equally modern multimedia displays, the historical side is showcased with a display of the antique brewing equipment found in an 18th-century brewery. Next to an authentic fermentation tub and an original boiling kettle, old tankards, antique porcelain and the paraphernalia from an inn of the past illustrate Belgian Beer Culture.
Belgians’ love their beer and the connoisseurs favour Belgian beers for their variety, real flavour and character. Unfortunately the “beer tasting” after the visit is far from what is to be expected from a national brewers’ museum, leaving the visitor with a bitter aftertaste.

(Yngve Malmén)

Poäng ‒ Pisteet ‒ Points

☻☻☺☺☺

(Yngve Malmén)

Adress – Osoite – Address

Le Musée des Brasseurs Belges
Grand’Place/Grote Markt 10
B-1000 Bruxelles
www.belgianbrewers.be

1 kommentar: