söndag 21 april 2013

#8. Museo del Sale, Trapani, Italien

Den italienska kusten från Marsala till Trapani karakteriseras av ett av de landskap, som är speciella för Sicilien: saltverken. Söder om Trapani ligger den gamla lantbruksorten Paceco. Den karaktäriseras av ett landskap med saltbassänger, en av människohand gjord våtmark, som är en av de äldsta i Europa. Stora speglar med saltvatten bildar ett oregelbundet och mångfärgat schackbräde, där den eftertraktade substansen har producerats i sekler. För produktion av salt behövs ett par viktiga naturelement: havsvatten, vindkraft, solens värme och brist på regn.
Vid Paceco/Nubia kan man finna det pittoreska saltmuséet, Museo del Sale, inne i ett forntida, 300 år gammalt saltlager med egen väderkvarn och med utsikt över bassängerna. Det är i dessa, som saltvattnet lagras medan det evaporerar och undan för undan flyttas inåt till allt grundare bassänger. Betydelsen av denna lokala industri har minskat sedan 1800-talet, men ännu används väderkvarnar till att ge den energi, som behövs för att pumpa havsvattnet från en bassäng till en annan. På hösten skyfflas saltskörden på skottkärror och lagras i stora högar på bankarna.
Efter att ha varit ett fullt verksamt saltverk och kvarn ända till översvämningarna 1964, är Museo del Sale nu ett museum, som informerar sina besökare om den urgamla Trapani-traditionen att producera och raffinera salt. Bevarad utrustning och planscher visar hur arbetet utfördes före de moderna maskinernas intåg.
Muséet är litet med en del gamla redskap, såsom en arkimedesskruv, med vilken havsvatten överfördes i bassängerna, skottkärror, skyfflar, en vagn osv. En hel del information finns tillgänglig på italienska och engelska inklusive några vackra illustrationer och skärningar av salthuset, väderkvarnen och landskapet med ett grafiskt utförande i Art Deco -stil. Om man ger sig tid att studera planscherna eller lyssna till den lokala guiden, får man en god insikt i processen förr och nu.
Saltmuséet är vägg i vägg med en restaurang och dess ingång är faktiskt inne i restaurangen. Den intilliggande väderkvarnen är också fin, men är inte en del av muséet. Efter att ha besökt muséet kan man vandra runt saltbassängerna och närmare studera högarna av salt eller aktiviteten där under arbetsdagarna. Saltverken i Trapani och Paceco är skyddade av World Wildlife Fund för deras roll som boplats för ca 170 olika fågelarter, inklusive flamingon, storkar, tranor och hägrar.

(Vici Ståhlström)

Italian rannikkoa Marsalasta Trapaniin luonnehtii Sisilialle ominainen maisema: suolalaitokset. Trapanista etelään sijaitsee vanha maatalouspaikkakunta Paceco. Sille tyypillistä on suola-altaiden hallitsema maisema, ihmisen luoma kosteikko, joka on eräs Euroopan vanhimmista. Laajat suolaveden luomat peilit muodostavat epäsäännöllisen ja monivärisen šakkilaudan, jolla tämä tavoiteltu aine on tuotettu vuosisatoja. Suolan tuottamiseen tarvitaan muutamaa tärkeää luonnon elementtiä: merivettä, tuulen antamaa energiaa, auringon lämpöä ja sadettomuutta.
Pacecon/Nubian liepeiltä löytyy maalauksellinen suolamuseo, Museo del Sale, muinaisesta, 300 vuotta vanhasta suolavarstosta omalla tuulimyllyllä ja näkymällä vesialtaille. Näissä altaissa suolavesi varastoidaan kun se haihtuu ja pikku hiljaa siirretään sisämaahan päin yhä matalampiin altaisiin. Tämän paikallisen teollisuuden merkitys on vähentynyt sitten 1800-luvun, mutta vieläkin tuulimyllyjä käytetään antamaan energiaa meriveden pumppaamiseen altaasta toiseen. Syksyllä suolasaalis lapioidaan kottikärryille ja varastoidaan suurina kasoina altaiden reunavalleilla.
Oltuaan täysin toimiva suolalaitos ja mylly aina vuoden 1964 tulviin asti, Museo del Sale on nyt museo, joka vierailleen kertoo ikivanhasta Trapani-perinteestä tuottaa ja puhdistaa suolaa. Säilyneet välineet ja planssit kertovat miten työ tehtiin ennen nykyaikaisten koneiden läpimurtoa.
Museo on pieni sisältäen vanhoja välineitä kuten Arkhimedeen ruuvin, jolla merivesi siirrettiin altaisiin, kottikärryt, lapioita, rattaat jne. Esillä on runsaasti tietoa italiaksi ja englanniksi mukaan lukien muutama kaunis kuva ja läpileikkaus suolavarastosta, tuulimyllystä ja maisemasta graafisen ulkoasun ollessa Art deco -tyylillä toteutettu. Ottaessaan aikaa tutkia plansseja tai kuunnella paikallista opasta, vierailija saa hyvän kuvan prosessista ennen ja nyt.
Suolamuseo on ravintolan kupeessa ja museoon kuljetaankin ravintolan kautta. Viereinen tuulimylly on myös hieno, mutta se ei kuulu museoon. Käytyään museossa vierailija voi kävellä altailla ja tarkemmin tutkia suolakasoja ja arkisin myös työskentelyä altailla. Suolalaitokset Trapanissa ja Pacecossa on World Wildlife Fundin suojelemia noin 170 lintulajiensa takia, mukaan lukien flamingot, haikarat, kurjet ja harmaahaikarat.

(Vici Ståhlström)

The Italian coast from Marsala to Trapani is characterised by one of the landscapes most peculiar to Sicily: the saltworks. South of Trapani is the old farming town of Paceco. It is characterised by the surrounding salt pans landscape, a man-made wetland, which is one of the oldest in Europe. Large mirrors of saltwater form an irregular and multicolored chessboard, where for centuries the precious substance has been produced. For the production of salt a couple of important natural elements are required: seawater, wind energy, the heat of the sun, and the lack of rain.
At Paceco/Nubia the picturesque Museum of Salt, Museo del Sale, can be found inside an ancient, 300-year old salt warehouse, complete with windmill and overlooking the lagoon. It is in these lagoons, or pans, the sea water is stored until it evaporates as the water is progressively shifted inland into shallower pans. The importance of this local industry has waned since the 19th century, but in places windmills are still used to supply the energy required to pump seawater from one basin to another. In the autumn the harvest of sea salt is shovelled into barrows and stored in great piles on the banks.
A fully working salt pan and mill until the 1964 floods, the Museo del Sale is a museum that informs visitors about the age old Trapani tradition of salt production and refining. Preserved equipment and exhibitions depict how the job was done before the arrival of modern machinery.
The museum is small, housing some old equipment such as an archimedian spiral, with which the sea water was transferred to the pans, barrows, shovels, a cart etc. There is quite a bit of information available in Italian and English including some beautiful illustrations and cross-sections of the salt house, windmill and landscape, which are Art Deco in their graphic style. If you take the time to read the panels or listen to the local guide, you get a good understanding of the process now and in past times. The Museum of Salt is located on the side of a restaurant, and the entrance is actually through the restaurant. The attached wind mill is also nice, but not part of the museum. After having visited the museum, one can take a walk through the salt pans and get a closer view on the heaps of salt, or on working days on the activity. The Saltworks of Trapani and Paceco are protected by the World Wildlife Fund for their role as home to around 170 different bird species, including flamingos, storks, cranes, and herons.

(Vici Ståhlström)

Poäng - Pisteet - Points

☻☻☻☺☺

(Vici Ståhlström)

Adress - Osoite - Address

Via Chiusa
Nubia Paceco
I-91027 Trapani

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar